penyebok

30 December 2011

suatu malam

why haa my friends easy get girlfriend but not me? easy get girlfriend. siap buat scandal lagi. aku?? sorang pun tade. nak juga ann bercinta-cintun macam dorang. HAHAHA. tapi serius laa. macam jealous pun ada tengok dorang nak gedik-gedik dengan awek masing-masing. aku asyik-asyik gedik dengan kawan-kawan je. bosan laa. ehh, bukan aku cakap kawan aku membosankan. tapi kan lain kalau aweks dengan kawan kan? alaa, korang paham kan? aku tertanya kenapa aku susah sangat nak ada awek? awek cukup laa tayah AWEKS. HAHAHA. aku selalu bermadah jiwang tapi tatahu nak tujukan kat siapa. *korang tahu kan aku camner. HHAHA. tapi itu laa perasaan aku waktu itu. kalau nak jiwang, aku terus keluarkan kata-kata yang aku pun rasa macam gila cakap sorang-sorang. nak kata ada awek, tade. pakwe, pun tade. abes kat siapa kan? HAHAHA.

tengok cerita cinta bukan main lagi. siap nangis-nangis bagai. merah-merah mata. sampai tatido malam pun ada sebab layan cerita korea. HAHAHA. tapi tetap tade juga kan awek. haihhh. orang cakap jangan ditanya jodoh kita, sebab Allah dah tetapkan jodoh yang terbaik untuk kita. tapi kan, aku nak rasa camner bercinta tuh? HAHAHHA,apa aku merepek malam-malam nie ! aku takira, aku nak cakap juga malam nie ! i need a girl yang boleh bimbing aku.

yee, aku tahu lelaki kene bimbing perempuan, tapi cerita aku nie, aku yang jahat, so aku nak kita sama-sama bimbing. orang kata lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. tapi tak semstinya kan. tengok cerita Ombak Rindu? Lagenda Budak Setan? lelaki die semua jahat-jahat kan? last2?? haa, camtuh laa. ada miracle disitu. HAHAHA. why i talk about feeling, about love haa? dah gila apa?? HAHAHA

aku pun tatahu kenapa aku lately dibuai dengan perasaan macam tuh. dah gatal nak kawen apa. HAHAHA. maybe atas dasar faktor umur kot. possible. bak lagu Mariah Carey - I Wanna Know What Love Is. haaa, kelas gitu. HAHAHAHA. yelaa, umur dah 20. umur camnie pun tak pernah rasa bercinta. kesian kan. tak remaja langsung. padahal, bukan lelaki kampung yang baik, tanak tengok perempuan. aurat katanya. tapi aku nie, korang tahu kan aku camner. ishh, jahat bebenor ! HAHAHA, tade laa jahat, nakal ada laa. HAHAHAHA. eeuuuwww ! HAHAHA

okay lastly, wish terakhir bagi penutup tahun 2011 nie, aku wish someday, aku akan dapat menarik perhatian seorang perempuan untuk mencintai aku seadanya. waaa, kelas gitu ! HAHAHA. okay serius, ini serius aku cakap. aku tanak adik aku kawen dulu sebelum aku. aku nak kawen dulu. aku nak ada anak !! anak aku mesti comel kan. AHHAHAHA *tiba-tiba ! aku jealous tengok member aku semua dah ada anak. geramm je aku tengok !! nak anak korang boleh? HAHAHA. dan aku nak sayang perempuan tuh macam mana aku jiwang selalu. maybe aku tade ayat-ayat yang boleh mencairkan mereka, tapi mesti ada yang buat mereka tertarik dengan aku kan. HAHAHA. promote nampak ! HAHAHAH. tade laa, yang penting aku nak habiskan belajar dulu. kerja, then baru cari bini. HAHAHA. sebelum tuh, bahagia kan mak abah dulu. that's more important okay ! apa-apa pun, family first ! korang pun doakan laa aku semoga dapat yang terbaik okay. cheerss !!

*kami ber-3 akan tetap sahabat selamanya !
P/S - TRIPLE-F :)

27 December 2011

talk about feeling

Dosa

Andai ada seorang manusia yang melakukan dosa dengan Allah, lalu kita kutuk. Hina, caci. Kita lemparkan kata - kata kesat padanya dan kemudian, kita ajak manusia lain untuk bersekutu dengan kita untuk mencacinya.

Kita keji, dari rupa paras fizikalnya, sehinggalah ke peribadi serta keluarganya. Kita betul - betul jelek melihat dia melakukan dosa dengan Allah.
(sedih aku tengok)

Dan sekarang, semakin lama semakin ramai yang bersetuju untuk mengkeji manusia itu. Keji berjemaah.

Sampai suatu hari, manusia yang dikeji itu, bertaubat dan memohon ampun dari Allah Ta'ala. Jika dia benar - benar insaf, dan mahu bertaubat, kemungkinan besar, taubat dan ampunnya diterima Allah. Maka selesai sudah, dan dia sudah insaf, sudah berubah. Bukan kerana dikeji, tetapi kerana dia mendapat hidayah. Alhamdulillah.

Apa yang tak selesai.

Dosa kita dengan dia, yang selama ini kita maki caci, keji. Juga mengajak manusia lain untuk mengkeji dia.

'Kalau berdosa dengan manusia, kita kena mintak ampun dari manusia"

Habis.

Manusia tadi sudah bertaubat dan insyaallah Tuhan ampunkan dia. Tapi kita akan terus berdosa dengan manusia itu.

Ada terfikir?

*kata-kata oleh Zahiril Adzim

26 December 2011

need you, my sister

una, i need you now !
i need you to hear me !
i wish you are here now !
i want you !!
i just wanna cry right now !
una !! it's more better if you are here !

how to hide feelings of love?

harini,
aku rasa, aku nak cakap dengan dia.

harini,
aku rasa, aku nak dengar suara dia.

harini,
aku rasa, aku nak call dia.

harini,
aku dengar lagu-lagu dia.

harini,
aku rasa, aku teringat dia.

harini,
aku ... aku ... aku ... rasa ... aku rindu dia ...

tetapi ... aku harus lenyapkan semuanya. aku harus simpankan saja perasaan itu. aku dengarkan saja lagu-lagunya. itu saja yang mampu aku lakukan. aku ... teringat dia. aku nak dengar suara dia. bertanya kan khabar. aku ...

*just missed the old story. sorry to say, okay, i wish it's the last.

20 December 2011

I LOVE THIS SONG DAMN MUCH !! *plus movie sekali !

untitled

i just missed my family a lot !!
my mak and abah.
my siblings,
bang kip, kak uya, capit, taty dengan mak mok (kakak).

anyway, banyak cerita nak kene cerita dalam ini blog. but i won't to write here because of the stalkers !! i hate my stalkers !! really hate them ! kenapa i yang dorang kesahkan? i bukan artis kot. but i just wanna say thank you laa because naikkan nama i. class gitu !! HAHAHA.

okay, khamis nie i balik JB. tak sabar rasanya nak jumpa my family and of course my beloved friends ! waney, fariza, nad, faiqah, faris wait for me haa ! if i boleh hug you all, i dah hug dah . huhuhu. okay, nanti i update lagi yee :)

18 November 2011

ayat sedih daripada seorang sahabat

"aku tak perlu nak semak kan no phone orang yang takasi apa-apa faedah kepada aku"

okay, selama nie memang aku semak dalam life kau. aku selalu kacau hidup kau. kau pendam dan harituh kau hembus kat aku semuanya. okay mcam nie laa, aku dah terangkan segalanya kepada kau. dan aku tarik balik apa yang aku cakap suatu masa dahulu. masa itu aku terlalu memikirkan sesuatu, dan harini aku nak tarik balik semula. aku minta maaf selama aku kenal kau aku buat semak dalam hidup kau. yelaa, aku pun BANGANG sebab layan kau waktu kau dalam kesedihan dan kesunyian. dan sekarang time aku memerlukan kawan2 aku, semuanya lari. okay, baiklah. aku hormat keputusan kau. kau nak buat aku takenal kau, dan kau takenal aku. okay, aku buat. tapi satu je kau kene ingat. aku takan pernah lupa kawan2 aku yang dah buat aku sayang kan mereka. itu je aku mampu cakap. thanks friends :)

05 November 2011

makin besar, makin tapaham aku dengan korang !

aku sangat jahat kan ! okay, aku mengaku aku jahat sampai korang buat aku camnie. tade perasaan langsung dengan aku nie. yee, aku paham dengan mulut aku. okay fine !


macam apa je aku nie. beriya ingat kat kawan-kawan? tapi kawan aku ada ingat aku? macam nak nangis je sekrang nie ! macam nak maki hamun dorang pastuh nak benci dorang. baru lega aku !

selama nie aku buat bodoh je. aku buat tak kesah kalau tak ingat aku. pastuh bila aku tak ingat dorang, cakap aku sombong laa, lupa kawan laa. apa bagai laa. macam pantat ! aku dah malas nak pk pasal dorang lagi ! kawan dengan kau je pun tape laa. tade kawan macam dorang pun tak batak aku !

tapi masalah nya, asyik aku je kene. dorang tak perasan ke? aku nak buat apa lagi untuk dorang nampak yang aku nie caring dengan dorang. aku sayang dorang. itu pun tanampak apa ! apa buta apa dorang ! yelaa, dorang tanampak aku menangis rindu dorang. menangis dengan apa yang dorang buat kat aku. itu dorang tatahu ann. tapi aku manusia, berperasaan. agak laa. paham laa sikit ! terasa sangat sangat ! aku nie cakap je lain, tapi hati cakap lain. nak membenci pun,siapa je aku nak benci dorang. okay, aku malas nak mengharap apa2 lagi. terserah dorang nak kawan ke tanak ! walaupun dorang uhh semua kawan baik aku ! yang penting, aku sangat kecik hati ! tak pernah aku terasa macam nie dengan dorang !


aku malas nak jaga hati orang dah ! sangat menyeksa kan !! macam cibai punya perangai ! sangat sakit hati aku ! korang nak cakap pasal apa pun pasal aku, cakap lah ! mulut orang kan, apa boleh buat ! tapi ingat, Allah tuh Maha Adil ! paham-paham laa kau !

korang tahu aku menangis masa nie? ahh bohong lah ! motif kau nak nangis pasal bende nie. bende remeh kot. bagi korang memang remeh. tapi pada aku, serius sekali ! dah lama kawan pun tak paham aku kan ! okay, go ! leave me alone ! aku nie emo lebih, kuat sentap, semua lah ! tapi fikir baik-baik kenapa aku jadi macamnie ! fikir dalam-dalam.

03 November 2011

sorry, aku tak dapat teruskan penulisan aku disebabkan ada gangguan daripada FAKER. dia amat mengganggu aku. jadi aku tak dapat nak berikan penulisan yang baik. maaf, tapi aku akan segera memperbaikinya agar aku dapat meneruskan penulisan aku. sekali lagi maaf :)

01 November 2011

bersambung ...

apakah aku .... ? apakah aku sedang ... ahh, malu aku dibuatnya. aku malu untuk mengatakan perkara itu. hehe. percayakah kawan aku sekiranya aku mengatakan perkara ini kepada mereka? ishh, jangan lah. aku sangat malu untuk berhadapan dengan mereka. meraka akan gelakkan aku nanti. "kawan aku bercinta?? HHAHAHAHA, gelaknya mereka. tak mahu lah aku. kelak aku akan dibahan oleh mereka. sungguh memalukan. HAHAHA. tapi sampai bila aku harus mendiamkan perasaan ini? sampai bila aku harus menyembunyikan keadaan ini? sampai bila? adakah perasaan cinta boleh ditahan? adakah perasaan cinta boleh dibohong? mampukah kita melakukan perkara itu? cinta tidak boleh dibohong. itu bagi aku. bagi aku memang tidak boleh perasaan cinta dibohong kerana tidak mahu berhadapan dengan cinta. ahh, aku menceritakan hal cinta. sungguh kelakar sekiranya orang membacanya. memang sukar untuk dipercaya aku sedang menceritakan hal cinta. sedangkan aku tidak pernah tunjuk perasaan cinta itu kepada siapa-siapa. adakah aku sudah cukup besar untuk menceritakan tentang hal ini? adakah aku sudah bersedia untuk berhadapan dengan hal-hal dalam percintaan ini? hahaha, memang diketawakan oleh keluarga aku jika mereka membaca penulisan aku ini. hahaha

tetapi aku sudah berani mengatakan hal cinta didalam penulisan aku sejak-sejak ini. adakah aku semakin hampir dengan cinta itu? tetapi sehingga kini aku masih tidak menemuinya. aku hanya merasakan aku ingin ada cinta. tiada seorang kawan aku yang aku berani untuk menyatakan hal cinta ini. apakah itu cinta? dimanakah cinta? layakkah aku untuk bercinta? cinta yang dimaksudkan aku bukanlah cinta sama keluarga, sama sahabat. bukan, ini adalah cinta yang dimaksudkan aku ... ahh, aku tahu kalian mengerti akan maksud aku. aku merasa segan. hehee.

kenapa sejak belakangan ini aku dibuai dengan perkara cinta? semuanya berkaitan dengan cinta. aku ada satu cerita untuk dikongsi. tetapi bukan lah hal cinta sebenar. tetapi tentang aku dan kawan aku. yee, aku tahu aku adalah seorang kawan yang kalian nampak macam susah untuk dipercayai. aku bukan seorang kawan yang baik. mulut aku bukan yang terbaik. tapi salahkah aku untuk memberi pendapat tentang cinta yang aku paham. kenapa perlu perasan cinta kau dirahsiakan oleh sesiapa? bahkan dengan gadis itu juga. selepas balik dari keluar bersama mereka, aku memikirkan apa yang aku katakan kepadanya. mungkin aku tidak layak untuk menasihat kau tentang hal cinta. ini disebabkan kau tahu kisah silam aku. kisah silam aku yang aku mahu lupuskan nya. yee, aku tahu aku khilaf tentang cinta. aku jahil dalam perkara sebegini. tapi salahkah aku untuk ... ahh, aku hanya mahu kau untuk tidak syok sendiri. aku mahu kau berani dalam hal ini. aku tidak mahu kau memendam perasaan cinta kau kepadanya lagi. kerana ia amat menyakitkan kau bukan? jadi, buat apa kau menyakitkan hati kau kerna dia? dan sampai bila kau mahu begini? jangan biarkan ia menjadi satu mimpi ngeri. jadikan ia satu impian yang realiti. aku minta maaf atas kelancangan mulut aku waktu itu. aku sedar akan siapa diri aku. aku minta maaf.

bersambung ...

30 October 2011

menangis sebab cinta?

semalaman aku tatido kerana perkara nie. dari petang semalam, masuk malam, hingga ke pagi aku melayankan kehendak hati ini. aku sanggup buat apa kerananya ! sungguh kelakar kalau dikenang kan balik. kenapa aku tergilakan nya sekarang? kenapa sekarang aku sukakan nya?? aku pelik lah :) adakah aku akan dapat seperti yang aku bayangkan? aku menginginkan nya ! sangat menginginkan nya !! aku jadi gila kerananya sehingga menitiskan air mata lelaki ku ini ! fuhh, sungguh dahsyat panahan nya ! sehinggakan aku tidak dapat kawal akan perasaanku. bantal dan laptop aku menjadi saksi tangisan aku. sungguh malu sekiranya ada yang melihatnya. hehe. sampai lah abah aku membuka pintu bilik kerna mahu mengejutkan aku solat subuh. aku bernasib baik kerana abahku tidak perasan akan air mata yang masih berlinang di mata ku. kenapa aku menangis kerananya? apakah ....

bersambung ...

22 October 2011

sorry :)

hai, korang mesti tertanya kenapa aku tak update blog kan? HAHAHHA. sorry, actually aku nak sangat update blog nie. tapi aku perlukan privacy kalau nak update. selalunya aku akan update guna laptop aku, tapi laptop aku rosak plak. tuh yang dah jarang update tuh. sorry ehh. banyak citer aku nak tulis dalam nie, tapi tulaa. laptop buat hal ! grrr !

aku bukan malas tau. tapi banyak gambar aku nak letak dalam ini blog. tapi internet pun lembab dah nie. laptop lagi buat hal. banyak nie citer aku nak kasi korang tahu. HAHAHA. pasal itu laa, ini laa. citer gembira macam aku jalan2 gi Melaka harituh dengan members aku. citer sedih pasal aku rindu orang tuh. macam -macam laa. nak jiwang pun dah tak boleh. macam baru je mood jiwang dah mai, laptop pula buat hal ! macam sia* !! geram kot dengan laptop aku uhh ! macam nak dibaling2 je ! haihhh.

nanti kalau dah okay, aku update semuanya okay. tapi lepas nie aku akan stop update kat blog nie. sebab atas sebab-sebab yang tertentu. aku tanak STALKER aku kepoh nak tahu pasal aku. aku nak buat blog lagi satu. tapi aku akan kasi tahu kat MY BEST FRIENDS saja okay, dan yang mana-mana aku kenal saja. ikot aku laa nak kasi kat siapa kan. yang kau kecoh apahal ! kau nya blog pun orang lain yang tunjuk ajar ! kesian buta IT ! opsss, sorry, termencarut ! AHHAAA.

okay, see you next time ! :p

11 October 2011

i will try this just for you

...opss.....

Men are so good at being chef.Why?By using 2 eggs,1 hotdog,and milk,they can make a woman pregnant...opss.....

10 October 2011

ya Allah, jauhkan lah !

" Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.

13 September 2011

mutiara kata

selemah-lemah manusia adalah orang yang tidak dapat mencari persahabatan, tetapi manusia yang lebih lemah dari itu adalah orang yang mensia-siakan persahabatan yang dia cari.

03 September 2011

syawal bersama keluarga bahagia

haa !! nie laa family aku !! comel kann ! HAHAHA.
tema color tahun nie merahh !! cute kankan !! HAHAH
tahun nie aku beraya dengan tambahan 2 orang luar.
tapi now dah jadi keluarga aku laa. akak ipar aku dengan abang ipar aku.
abang ipar dari sabah, akak ipar dari batu pahat.
cam seronok laa raya tahun nie ! tengok laa wajah kami tuh ! seronok kankan !
HAHHAA. tahun depan pula beraya dengan anak buahh !!! HAHA.
dengan title UNCLE ! HAHA. uncle fiq laa !! mampu ke tidakk ! HAHHAA
seronok nyaa !! tak sabar pula nak dapat anak buahh !! uncle fiq !
kelass kau maria !! HAHHAA. tapi yang penting, raya kami semakin meriah dan seronokk !
alhamdulillah, Allah dah kurniakan aku keluarga yang sempurna dan bahagia !
aku sayang dorang wehh !

29 August 2011

outdoor shooting for raya





maaf, sikit je aku letak gambar dalam nie.
malas laa nak letak banyak-banyak.
blog faris pun dah letak kan. aku tahu ramai yang jealous kan.
tadapat join photoshooting nie. HHAHA. tuh laa.

28 August 2011

tersentuh

Hai semua. Kali nie saya nak cerita pasal kawan saya yang rindukan arwah mak die. Akliff Rahim, kawan baik saya. semalam saya baca blog die. Die cerita pasal arwah mak die. semalam hari lahir arwah mak die. die tulis dalam blog die yang die rindu sangat kat arwah mak die. die cakap yang die sentiasa ingat kat arwah mak die. saya baca post die rasa nak nangis dah. berlinang air mata saya tengok die rindukan arwah mak die. die letak gambar arwah mak die yang lama -lama. sayu hati saya tengok gambar-gambar itu. saya tersentuh tengok aklep yang rindukan arwah mak die. dah lama dah mak die meniggal dunia. tak lama lagi dah nak raya, mesti die dengan adik beradik die yang lain sangat rindukan arwah mak dorang kan. macam mana perasaan dorang ekh? macam mana dorang boleh tempuhi, hadapi dugaan yang saya rasa semua tak mampu nak menjalaninya. agak sedih sangat kat aklep. macam mana kalau saya kat tempat die? kalau korang semua kat tempat die? semua orang akan rasa macam mana aklep rasa kan. tapi aklep tak tunjuk pun yang die rindukan arwah mak die. kalau lepak dengan saya, die ceria je. tade pun tunjuk muka sedih dengan saya. tapi sebenarnya kan, saya tahu, aklep mesti sedang menangis. menangis menahan rasa rindu die kat arwah mak die. aklep, kalau saya kat tempat awak kan, saya tatahu macam mana dengan diri saya. sedangkan saya belajar jauh nie pun, perasaan rindu saya kat mak saya macam nak gila. nie kan pula kalau mak saya dah tade untuk selamanya. bukan untuk sehari dua. tapi untuk SELAMANYA !! saya tak dapat bayangkan macam mana dengan diri saya masa itu. sebab itu saya selalu berharap supaya biar saya pergi dulu sebelum mak, abah, adik beradik, kawan-kawan saya pergi dulu. saya takut saya tak dapat nak mengadap dengan dugaan itu. saya boleh jadi gila kot ! aklep, saya harap awak banyakkan bersabar menghadapi dugaan Allah. banyakkan berdoa untuk arwah supaya arwah aman kat sana. awak jangan selalu bersedih sebab mesti arwah mak awak tak suka awak bersedih kan. awak tabah yee aklip. saya tahu saya tak rasa apa yang awak rasa. tapi saya hanya mampu nasihat kan awak. dan temankan awak. aklep jangan risau, saya sentiasa ada dengan awak. saya dengan awak kan adik beradik. saya sayang awak tau aklep. awak jangan nangis nangis lagi tau. nanti saya pun nangis juga. ikhlas dari kawan awak, Fiqri

25 August 2011

kampungan gitu !

sekarang nie kan semua orang nak balik rumah masing-masing sebab best lah kan kat rumah. tapi mesti ada orang tak suka balik rumah sebab rumah die tak best. yelaa, tade line kan kat rumah. nanti tak boleh nak mesej2, nak online2, nak makan sama2 lagi dah. mesti rindu each other kan. kesian nye !! balik rumah pun kawan tade. issshkkk3, tak boleh blaa kalau hidup tade kawan nie. kawan sekadar masa belajar je. balik belajar, jadi apa? haa, lu pk laa sendiri !! HAHAAA. dah tak boleh nak pergi KL yang pertama kali nya baru jejak kaki kan. aduhaiii, kesian deh lorh !! kampungan gitu ! aku tahu mesti stalker aku baca bende alah nie. sebab tuh aku saja je tulis kasi pengajaran sikit !! jangan ingat aku diam -diam aku bodoh !! aku simpan lama dah nie. jangan sampai aku meletup dan aku buat semua orang benci kau ! paham !! e'eh, aku tak buat pape pun, orang ramai dah benci die. tak boleh nak cakap apa laa kan. orang pun dah boleh fikir sendiri. rasaiinnn !! HAHAHAHAHA. aku memang kejam !! nie baru sikit ! ada lagi kalau kau nak !! tunggu kau mengumpat aku dulu, pastuh kau tengok apa aku buat untuk kau !

Nothing

Menghitung hari detik demi detik
Menunggu itu kan menjemukan
Tapi ku sabar menanti jawabmu
Jawab cintamu

Jangan kau beri harapan padaku
Seperti ingin tapi tak ingin
Yang aku minta tulus hatimu
Bukan pura pura

Jangan pergi dari cintaku
Biar saja tetap denganku
Biar semua tahu adanya
Dirimu memang punyaku

Belum pernah aku jatuh cinta
Sekeras ini seperti padamu
Jangan sebut aku lelaki
Bila tak bisa dapatkan engkau

20 August 2011

Dedicated to someone out there

Aku tak tahu apa yang kurasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu melihatmu

Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdetak tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku


Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku
Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku ‘tuk selalu menatimu
Untuk katakan ku ingin dirimu

Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku

Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu

19 August 2011

Sangat Rindu :'(




bila aku tengok gambar-gambar nie,
tiba-tiba sayu hati aku pastuh meleleh air mata aku.
rindu sangat kat family aku. dah lama aku tak sedih camnie.
pagi-pagi aku dah nangis sebab teringat kat mereka.
aku rindu dorang !! mak, qiqi rindu makk !!
tak benti-benti air mata aku jatuh. kenapa nie?
yaAllah, aku sangat rindukan mereka !
kenapa aku menangis nie? next week aku balik laa !
sabar lah fiqri !! next week kau jumpa dorang nie !!
jangan menangis lagi !! benti menangis lah !!

aku sangat-sangat rindukan dorang !!
:'(

17 August 2011

INGAT ! aku sayang korang semua !!

a: kau rase kita kawan sampai bila?
b: sampai mati!
a: kenapa kau ckp mcm tu?
b: sbb aku syg kau!
a: kau rase jarak mase kite berkwn berapa lama?
b: 5minit lg!

si A terdiam lalu bertanya lagi:

a: apa yg kau ckp ni?5minit?kata smpai kita mati?

lalu si B hanya tersenyum.
slps 5 minit,
si A yg melintas hampir-hampir dilanggar kereta tetapi diselamatkn oleh si B.
benar kata orang tua-tua,bila hayat hampir tamat,kita dapat rasakannya.
lalu si B berkata:

b: aku tepati janji aku. aku berkwn dgn kau sampai aku mati. lalu tersenyum gembira.

si A hanya mampu menangis.

Clubbing Night

CLUB masa bulan puasa nie?? haa, mampu ke tidak? HAHA. serius kitorang baru je pergi club malam tadi. masa peah call aku, aku kat kedai mamak sebelum pergi clubbing. lepas makan, baru gerak gi club !! serius tak pernah rasa duk dalam club. club bising sangat !! semua orang duk menari sana sini ! aku pun menari sekali la ! tak kan nak tengok jekan ! HAHA. aku pergi 4 orang. 2 laki, 2 pompan. dengar lagu kuat sangat !! semua dok layan lagu tuh ! menari sampai gelak-gelak. yelaa, tak pernah masuk club kan. HAHA. lama juga laa dalam club tuh. lagu rancak ada. lagu slow ada. serius best !! layan je !! aku menari sampai tak ingat apa dah ! sambil minum-minum.
sambung menari balik !! best doe !! pastuh dah penat clubbing, kitorang makan kat McD pengkalan. lepas tuh, teha nak gi pegi 7E. then balik laa singgah 7E. nak sahur roti je. penat, tade selera nak makan dah. balik ayie bawak pecut gile !! macam haram, takut aku ! alhamdulillah, sampai juga. HAHA.

*actually, kitorang clubbing dalam kete je. on the way nak gi McD tuh ayie buka lagu disco !! HAHA. kitorang apa lagi !! MENARI laa ! HAHA. macam betul-betul dalam club ! HAHA. jangan marah haa :p

15 August 2011

Malam Semalam

Semalam aku telah mengikuti satu program IMAD kat uptown. padahal nak kutip stiker je. bukan ikhlas pergi. HAHAHA. tak baik siak aku ! haihh. ikhlas laa. kalau tak ikhlas, tade nya aku tunggu sana sampai habis program tuh :P korang tahu program apa tuh? haa, meh nak citer cikit. dorang tayang video pasal Hari Kiamat (sudahkah anda bersedia?) haa, mampu ke tidak korang? HAHAHA. agak TERSENTAP ehh aku bila tengok video tuh. yelaa, aku kan manusia macam orang lain juga, banyak buat dosa kan. tiba-tiba terkena batang hidung sendiri plak kan. mana tak tersentap dik non oii ! haa !

yang buat aku touching pasal video tuh bila ada part yang dorang tayang ada satu negara nie semua rakyat die tengah sembahyang. sembahyang kat mana-mana !! bukan saja dalam masjid je penuh, tapi kat tepi-tepi jalan raya pun penuh dorang sembahyang. tengok tuh, betapa takutnya dorang kat Allah. dah sembahyang kat tepi jalan, pastuh dorang menangis lagi masa tengah sembahyang tuh. sampai bekerut-kerut muka dorang menahan nangis. tuh time sembahyang dorang menangis. masa tengah doa lagi laa dorang nangis gila-gila. perhh, agak berlinang juga laa airmata aku nie tengok dorang. sampai macam tuh sekali dorang nak tunaikan tanggungjawab dorang sebagai hamba Allah. kita ada sampai tahap macam tuh tak? kita sembahyang ke? persoalan sangat kan. serius nak meleleh juga lah airmata aku nie, tapi aku tahan sebab depan orang ramai. malu laa aku :p

tuh citer pasal sembahyang. nie citer pasal seksaan kat dalam neraka. tapi lakonan saja laa. tapi agak real ehh. dorang tunjuk semua seksaan dalam neraka tuh. ada yang kene minum air yang bergelegak panas. ada yang kene potong tangan. kene ketuk tangan sampai hancur. macam-macam laa. laki pompan die tunjuk kan. agak ngeri kot ! eee, serius takut ! tapi buat juga jahat kan? haihh. macam dah insaf je aku masa tuh. takut nak buat jahat. tapi tak juga. lepas je habis tayang tuh, ada student dari IMAD tuh kasi tazkirah kejap. pastuh semua buat tatahu je. semua main HP. tak layan budak tuh. haihh. siap perli-perli lagi budak yang kasi tazkirah tuh. kesian budak tuh. padahal baru je tengok video tadi nie. HAHAHA. apa laa. masa tengok video tuh, semua macam tekun je tengok, macam takut je nak bua dosa. tapi berapa minit lepas tuh, hampehhh !! semua ke mana dah ! haram tak ingat pasal video tadi. haihh.

*nak gosip sikit, masa aku beli makanan nak buka semalam kan, member aku cakap yang die tak suka kat sorang budak nie. tiba-tiba die citer kat aku. macam tahu-tahu je kan aku nie pun ... HAHAHA. kesian kat budak yang tak sukai tuh. semua tak suka die. haihhh. :D motif citer pasal bende nie? HAHHA okay, bye :P

14 August 2011

Bersalah

Mmm, kenapa aku selalu buat kau touching dengan aku? selalu sangat. tak pernah buat kau happy dengan aku. ada je masalah bila kau dengan aku. kenapa mesti aku yang mulakan dulu? tadi jumpa pun, mula-mula best. dok gelak-gelak. kau pun hairan kenapa aku suka sangat harini. tapi bila lama-lama lepak, semua nya tukar jadi lain. mesti ada perselisihan faham. masing-masing nak marah je. ada yang tak puas hati ini, ada yang tak puas hati itu. macam-macam laa. aku minta maaf kalau aku layan kau tak sama macamana aku layan kawan aku yang lain. aku tade niat atau tegamak aku nak buat apa yang semua kau fikirkan pasal aku. cuma aku risau kau berubah. aku rasa kau paham kalau kau baca blog aku nie. tak pernah aku rasa bosan dengan kau. tak pernah telintas aku nie kawan dengan kau sebab terpaksa or apa pun. aku memang suka kawan dengan kau. kau sangat baik dengan aku ! sangat dan terlalu baik ! syukur sangat aku ada kawan dengan kau. cuma Allah je tahu camner perasaan aku bila ada kawan macam kau.

tadi jumpa agak tegang yee kitorang. masing-masing muka marah dan tak puas hati. aku sangat kesian dengan die sebab berhadapan dengan perangai aku ni yang ntah apa-apa. aku memang agak teruk layan die camtuh. saja nak cari gaduh dulu. memang salah aku pun. tapi aku tahu, walaupun aku buat die camtuh, die tetap nak lepak dengan aku. tetap nak jumpa dengan aku. sometimes kalau kawan aku touching dengan aku, die akan buat bodoh dengan aku. dorang akan buat yang aku tahu dorang tengah bengang dengan aku. tapi die nie tak, die touching dengan aku, die tetap layan aku macam biasa. tak pernah tunjuk die tuh bengang dengan aku. aku je buat die terluka dengan aku. kenapa ntah dengan aku nie?

aku bila masuk Uitm nie, aku sangat rasa aku dah jadi lain dah. aku bukan Fiqri yang ada kat JB lagi. tapi bila balik JB, aku jadi aku yang dulu. bila balik Uitm, aku jadi orang lain. sangat lain. aku bukan aku. haa, macam tulaa. kalau kawan aku kat JB tuh tengok cara hidup aku kat Uitm macamana, mesti dorang hairan dengan aku. PENDIAM !! HAHAHA. tade laa pendiam. tapi more to menyendiri. aku pun tatahu kenapa aku macamnie. lain sangat ! sebab tuh aku suka sangat balik JB. aku tak suka kat sini. sebab aku jadi orang lain. aku tanak jadi orang lain. aku nak aku yang kat JB ! tapi bila aku kawan dengan die, aku rasa selesa dan sangat dihargai. memang die hargai aku. memang die nice gila dengan aku.

dan kawan, aku minta maaf atas apa yang aku dah buat kau selama kau kenal aku. dari mula kau kenal dengan aku, aku tak pernah buat kau happy. ada je pasal aku buat. aku minta maaf sangat-sangat. dan aku harap sangat kau tak berubah kalau kita lepas nie tak jumpa lagi dah. aku minta maaf sekali lagi pasal harini dan pasal aku lukakan hati kau. aku sorry sangat-sangat ! aku sayang kau. sayang kau sangat-sangat ! sebab aku tahu kau pun sayang aku. sayang macam mana kau sayang dengan kawan kau yang lain. aku pun sama. i'm so sorry

Kasi tahu

haa, tajuk citer kali ini 'Kasi Tahu'. kasi tahu apa? haa, baca lah apa yang aku nak tulis nie. HAHA. baru tahu aku nak kasi tahu apa. tade pape pun. cuma aku nak kasi tahu apa yang aku tak suka. itu je. HAHAHA. apa? korang tanak tahu? babi !! korang baca juga !! penat aku taip panjang-panjang korang tanak baca pula !! kipmat ehh ! erghh ! gampang gila aku suruh orang baca aku nya citer. HAHAHA. ape daa ! okay, straight to the point. straight ke korang? HAHAHA. macam sial kan ! HHAAHA. camnie, aku cukup pantang kalau orang kawan dengan aku hanya time DUKA SAHAJA !! time kau tengah sedih-sedih, time kau tengah bosan dengan orang lain, time kau tengah touching dengan orang lain ! itu cukup aku pantang okay ! pastuh time kau suka, riang-ria raya bersama kawan kau, kau ada ingat aku? ada terfikir pasal aku? harammm !! memang kiamat lah kalau ada kan ! aku tak suka orang camtuh !! selalu sangat aku kene camtuh. macam kipmat pasir gudang betul laa !! kau kawan dengan aku sebab apa haa?! kalau aku tahu korang kawan aku macam nie, tengok jelaa apa yang aku nak buat ! kalau tengah happy tuh, ketawa sana-sini, mampus tade ingat aku langsung. bukan kata nak mesej, ingat pun tak !! pastuh bila kau bengang dengan member kau, kau cari aku. luahkan apa yang kau rasa. macam pantat benanah betul lah !! kan aku dah mencarut lucah nie !! astaghfirullahazimm ! aku panas hati ehh dengan orang macam nie !! memang aku diam kan dulu, tapi kalau aku tahu memang niat kau nak kawan dengan aku sebab buat syarat je, ikot suka kau je nak kawan dengan aku. haa, jangan nyesal laa weyhh !! kau tunggu jelaa ! mulut aku nie 'baik gila' ! haa, jangan lah buat camtuh yee. nak kawan dengan aku, kongsi je semua. suka ke, duka ke, citer je dengan aku. jangan time duka, rapat dengan aku bukan main nie. time kau suka macam budak-budak dapat baju raya, kau biarkan je aku. memang .... !! dah lah !! itu je aku nak kasi tahu ! okay bye !! selamat berpuasa esok !! raya jemput datang rumah ehh. tapi rumah aku kat bandar, mampu ke nak datang ke bandar? HAHAHAHAHAH

13 August 2011

Aku letakkan Abang tuh dalam diri aku.

Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang. Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'. Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang. Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya. "Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah. Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga. biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang. "Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!" Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka. Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang. Mak bisikkan: "Abang tunggu mak di syurga ya!" Akhirnya, wajah abang 'ditutup'. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan. Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana. Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang. Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak. Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: "Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?" Itulah soalan mereka. Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu? Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu. Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang. Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya. Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir. Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari. Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang. Januari 2011- Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak,sudah 'reput'. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang. 26 Februari 2011- Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah! Hah Hah.. Tergelak mak.Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah, Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta. Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti. Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir. 7 Mac 2011- Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang. Mak bawa abang ke IJN, rumah 'kedua' abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi. Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi. Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan abang? Mak jawab: "InsyaAllah, abang akan sihat!" Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahumereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi. Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan. 13 Mac 2011- Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang. Di rumah, setiap hari mak akan tanya: "Abang nak apa harini?" Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: "Mak, abang nak naik kereta bomba!" Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana? Mak jawab: "Balai bomba!" Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala. Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!" Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus diacapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu. Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung. Hari lain, mak tanya lagi: "Abang nak apa?" Abang jawab: "Abang nak naik lori sampah!" Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu. "Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?" Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka. Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya. Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang. Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak peri,semuanya mak tunaikan! Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam abang teringin nak makan. Martabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikanwalaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi! Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan. Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk! 27 Mac 2011- Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaringsambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital. "Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!" Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal. 5 April 2011- Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang. "Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!" Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura. , doktor yang sinonim merawat abang datang melawat. Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilantak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah. 7 April 2011- Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini. Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini. Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sanka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta. Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik. 8 April 2011- Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaringmerenung kek itu. Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik. Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil. Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: "Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi. "Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!" Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia Abang pada tahun 2007. 9 April 2011- Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas. Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu. Pakul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai. Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya. Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan. "Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!" Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak. "Abang, tu tengok kat luar tu? nampak taj sinar matahari tu? Cantikkan?" Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu. Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap. "Abang ngantuk!" Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak. Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang. "Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja." Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba! Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: "Makkk..sakit perut..!" Dan abang terus memanggil: "Makkkkk!". Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang. "Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!" Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalammata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis. "Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!" Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang. Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya. Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum. "Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!" Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas... Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah... Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: "Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"Abang, sekarang mak dah dapat jawapanyya. Mengapa mak tidak menangis? Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti. Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak. Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang. Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu. Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan. Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi. Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang tapi... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar. Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidka lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa)

Sahur Bersama

Malam tadi MPP ada buat sahur bersama MPP. so, dapat makanan FREE !! kitorang apa lagi arr, ambek jelaa kan ! HAHA. aku turun dengan izul ambek makanan tuh pastuh beli hotdog nak kasi anak kucing yang tempang tuh makan. sian kucing tuh. comel pun comel. pastuh aku tak naik makan kat atas sebab dah janji dengan adam nak sahur kat bawah. so, izul je makan kat atas. kat bilik pun ama ada. takan nak biarkan ama sorang-sorang kat bilik. so, aku makan dengan adam kat tempat biasa kitorang lepak. lepas makan, lepak lah, apa lagi nak buat ! HAHA. tapi malam tadi lepak sangat tak best okay ! macam apa je lepak malam tadi ! diam and buat muka tatahu je. masing-masing tanak cakap. erghh ! nie semua pasal petang semalam tulaa. haihhh. tak habis, sampai bawak ke malam. lepak malam pun tade semangat je. aku kan memang pendiam. HAHA. lama juga laa diam je kat bawah tuh. haihh, bengong aku. pastuh lama sangat diam, datang anas lepak sama. baru laa ada topic nak borak. itu pun sekejap je. sebab sejuk sangat kat bawah tuh. so naik dengan tak happy. aku biasa je. HAHA. masuk bilik tengok ama ada kat bilik tengah tengok movie. izul kat bilik die tengah kemas baju nak pergi rumah mak angkat die harini. pastuh kat bilik makan lagi nie. dalam pukul 3 baru naik bilik. pastuh teringin nak makan mee sedap. kebetulan ama bawa. aku apa lagi, minta satu laa. tapi ama suruh masak 3 bungkus ! memang terbaik ! HAHA. aku pun buat laa mee tuh. korang nak tahu aku rendam mee tuh pakai apa? pakai jag air ! HAHAAHA. sebab tade mangkuk nak guna. amir botak pinjam mangkuk aku tak pulang-pulangkan lagi. HAHAHAHA. tak boleh blaa kan ! pastuh sampai kembang gila mee tuh aku biarkan. dok nyanyi-nyanyi lagu Jar of Heart sampai lupa mee tuh. HAHAHA. pastuh taruk perencah die pun dalam jag air tuh juga. apa jenis laa kitorang nie. izul laa yang buat. die dok shake-shake jag tuh. siap menari lagi ! HAHAHAHHA. sumpah lawak ! HAAHA. pastuh makan pun dalam jag tuh juga. yaAllah ! dah macam apa dah kitorang nie. makan lah 3 orang. HAHA. kesian kan ! HAHA. last-last aku juga yang habis kan. sebab semua dah kenyang. izul makan nestum die. sedapppp !! lepas makan, semua kekenyangan telampau. HAHAHA. izul nak tido sebab harini kene bangun awal. yang aku dengan ama, dok online. ama cakap tayah tido laa fiqri ! aku pun tatido laa. tapi line tade, aku telelap. HAHAHA. masa tuh dah pukul 5 kot. overnight sekejap laa walaupun kat bilik. HAHAHA. ama je tatido. pastuh harini die overnight plak dengan budak silat die. izul pegi rumah mak angkat die. aku??? sorang-sorang kat bilik. :( adam pun buka kat luar harini. die ajak aku, aku memang nak follow, tapi die dah pegi dulu dah. aku lambat sikit. aku pun tak kasi tahu die awal-awal nak ikot. kan dah kene tinggal. haihh. so, buka hrini aku sorang-sorang. ama ajak aku ikot die overnight, aku tak ikot. izul ajak ikot die gi rumah mak angkat die pun aku segan nak ikot. adam pula tinggal kan aku. haihhh. bosannn nyaa !!!. tape laa !! dah biasa kene macam nie. buka sorang-sorang. HAHAHA. harini nak makan mee sedap pula. tapi nak beli kat mana? :(

12 August 2011

Bazar Ramadhan

meh baca. kali nie aku nak citer pasal bazar kat tempat aku nie. bukan nak citer apa laa. aku hari-hari pergi bazar. bukan atas kehendak aku. kalau ikotkan hati, memang tanak pergi sebab sangat bosan okay. hari-hari makanan yang sama. korang tak bosan ke makan bende yang sama je tiap hari. tolong laa. agaklah kalau lapar pun. selera tuh tukar-tukar laa. tak jemu ke hari-hari makan bende sama. ee, aku tak boleh blaa lah. nak celi kat DM pun sama juga. hari-hari lauk sama. dari sebelum puasa sampai la nie. haihhh, bosann nya !! aku nak masakan mak aku juga !! aku rindu masakan mak aku. aku nak dia masak nasi ayam untuk aku !! aku teringin sangat !! tanak dah makan kat DM or bazar !! tak sedap !! nak mak juga yang masak !! makk, datang lah sini !! qiqi rindu sangat-sangat nie !! tak sabar sangat nak balik JB okay !! ingatkan tanak pegi bazar sem nie. tapi tak boleh juga. orang ajak, aku kene pergi laa. tapi kalau pergi mesti belanja banyak. pastuh makan-makan, then muntah balik. sebab banyak sangat makan. apa laaa ! sebab tuh aku selalu buka makan kuih je. tade lah kenyang sangat, malam nak sahur baru makan nasi. okay ann? jimat pun jimat. diet pun diet. HAHAHA. tapi aku nak pergi bazar BBU. aku nak sangat !! pergi ngn member-member aku. sana meriah !! ramai orang kenal. sini ramai yang menyakitkan hati adalah !! HAHAHA. lagi-lagi tukang jual laksa paktam tuh. nak je aku celup brother tuh dalam periuk laksa paktam tuh. annoying gile !! mai laa, mai laa !! aku tuang juga kuah paktam yang hangat tuh kat dalam mulut die. biar duduk hospital tak datang jual lagi dah. gerammm sangat die cakap camtuh ! mai lah mai lah !! tade ayat lain ke. tahu lah agak sedap die nya laksa. tapi aku nak datang beli, pastuh dengar die cakap camtuh, terus lari aku !! meluat !!! erghh !! lepas habis bazar, die duk jual kat pasar malam pula !! bila die nak benti !!! erghhh !!

Kegiatan malam : melepak

malam tadi buat pertama kali aku dengan bestfriend aku tak bergaduh. tatahu kenapa. semalam kitorang happy je. pukul 12 sahur dekat tempat selalu kitorang lepak. aku lapar nasi malam tadi. die makan kek yang aku beli kat kedai IMAD semalam. borak sakan tanpa gaduh !!! perhh, memang ajaib aku rasa, HAHAHA. yelaa, selalu kalau kitorang lepak mesti betekak. tak pernah sekali pun aman. aku lah yang mula dulu. HAHAHA. aku dengan die nie sangat berbeza. apa yang die suka, aku mesti tak suka. ada je yang takena dengan kitorang nie tau. tapi aku seronok kawan dengan die. walaupun kadang-kadang menyakitkan hati aku ! erghh ! menyampah ! HAHAHA. walaubagaimanapun. die tetap kawan terbaik aku. thanks nok !! HAHAHA. tapi semalam je kitorang okay. tade gaduh ! tapi macam tak best sebab tade gaduh. rindu pula nak gaduh-gaduh nie. bukan gaduh teruk pun, just tarik2 muka je. touching sana, touching sini. semua pasal aku yang start dulu. HAHAHA. saja nak buat die sakit hati dengan aku. tapi tak juga. die tetap nak lepak juga dengan aku. hairan aku. padahal aku sangat lah teruk layan die. kesian die. fiqri fiqri. HAHAA. semalam je okay. ketawa sambil memerhatikan orang yang lalu lalang. then, mengumpat. HAHAHA. malam kelmarin pun best, lepak dengan Anas. Anas main gitar kitorang nyanyi. perhh, serius best ! Anas pandai main gitar. hebatt !! HAHAA. tapi tadi macam ...

11 August 2011

Malam 10082011

Pada malam ini, dengan bertemankan sahabat baik aku, menghabiskan masa untuk menunggu kedatangan hari esok. bergurau senda sambil ketawa melihat gelagat pelajar di Bidara ini. tanpa aku sedari hari semakin lewat malam. setiap kali aku ingin merasakan sesuatu yang indah, aku pandang ke langit untuk melihat bulan dan bintang. aku sangat kagum dan terpegun dengan gemerlapan bulan dan bintang ciptaan Yang Maha Kuasa. aku rasa sangat tenang apabila melihat bulan dan bintang yang menerangi malam aku tika itu. aku berasa sungguh gembira ! ketenangan ku rasakan. aku tak pernah sekagum begini apabila aku melihat bulan dan bintang. aku dan sahabat baikku pula berjalan mengelilingi sekitar kampus pada waktu jam 0100 pagi.

sedang berjalan, aku melihat lagi bulan dan bintang dengan tanpa jemu. aku berkata dengan sahabat baikku bahawa aku ingin mencapai salah satu bintang yang ada di langit itu sekarang. aku mahukan nya ! sahabat baikku hanya mampu gelak sahaja. tapi memang benar, aku memang mahu memiliki bintang itu. alangkah gumbira nya hati aku bila aku sudah dapat memiliki bintang itu. boleh kah aku mendapatkannya? aku berkata lagi kepada sahabat baikku itu. alangkah bahagianya hati aku sekiranya aku dengan seseorang sedang baring di satu bukit yang penuh dengan rumput yang menghijau, dan diselangkan dengan gelak tawa kita, sambil mengira bintang-bintang dilangit yang sedang bergemalapan dan diterangi cahaya bulan yang amat membuat ku merasakan dunia ini hanya aku yang punya. begitu manis bukan?

sahabat baikku hanya mampu tersenyum dengan gelagat aku pada malam ini. dia pun tidak tahu apa yang telah terjadi dengan aku. aku tidak seperti yang sebelumnya. tapi entah kenapa aku malam ini mahu merasakan seperti apa yang aku ceritakan tadi. sungguh jiwang aku rasakan. sahabat baikku tidak habis-habis mahu memerli aku. tapi aku tidak layan dengan dia. aku terus melayan akan perasaan aku itu. adakah waktu itu untuk aku? adakah peristiwa yang bermakna itu akan ada dalam hidup aku? adakah ia hanya sekadar khayalan aku saja? tetapi aku mengharap ia benar-benar berlaku. tetapi entah bila? biarlah masa yang akan menentukannya. dan aku terus dan tetap menunggu saat itu. saat yang aku impikan setiap hari.

09 August 2011

Kekasihku - Emak

Padamu kuharap
kau hadir dalam hariku,
Agarnya kau tahu betapa kucinta padamu,
Setiap masa seolah ada disisi,
Kasih padamu takkan pernah padam,
Sayangku, hanya engkau dihati,
Jiwaku ini kosong tanpa pelukanmu,
Oh belaianmu.
Kasih kita ditakdirkan bersama,
Takkan engkau kupersiakan,
Walau terkadang hati mudah terusik olehku.
Selagi ada nyawa,
seluruh daya kan kupastikan kau gembira,
Segala cinta dan saat bahagia, oh ibu.
Ke akhir hayatku.
Oh ibu..

08 August 2011

I want to know what love is

I gotta take a little time, a little time to think things over
I better read between the lines, in case I need it when I'm older
Now this mountain I must climb, feels like the world upon my shoulders
Through the clouds I see love shine, it keeps me warm as life grows colder

In my life there's been heartache and pain
I don't know if I can face it again
Can't stop now, I've travelled so far, to change this lonely life

I Want To Know What Love Is, I want you to show me
I want to feel what love is, I know you can show me

I'm gonna take a little time, a little time to look around me
I've got nowhere left to hide, it looks like love has finally found me


Let's talk about love
The love that you feel inside
And I'm feeling so much love
No, you just can't hide
I Want To Know What Love Is !!
I want you to show me !!
I know you can show me !!

06 August 2011

Malam BBQ Kita !

tadaaa !! nie lah budak kelas 5 ST 3 2008 !
SMKBBU. nie separuh je. ada lagi. tapi semua ada hal.
ada yang tade kat JB. tapi tape, kami tetap ingat korang semua ye.
jangan sedih bagi yang tadapat join. nanti ada masa kita buat lagi ye.
tapi memang tadapat dinafikan aku sangat seronok malam nie ! sangat seronok !
lepas rindu aku kat dorang semua. thanks korang sanggup terima aku nya plan nie.
kalau ada yang tak puas hati dengan event nie, aku minta maaf banyak banyak.
tapi yang penting berjaya !! yeayy !! nanti reunion kita buat lagi gempak tau !!
video aku tanak letak sebab ada babak-babak yang buat 'orang bunuh diri' la.
nanti susahkan aku je. nanti minta laa kat aku video tuh. sorry yee.
jangan jealous yee sape cakap aku nie tade orang yang boleh melekat dengan aku lama-lama.
minta maaf laa yee. kau ada camnie? kau mampu? aku tahu tade nya kan.
oppsss, terlebih sudah ! HAHAHAHAHAA.

yang lain busy.

ada tetamu yang tak diundang lah !! baju belang belang putih tuh
die bukan budak kelas aku !! eee, tak malu nak join kita ! HAHAHHAA

Happy Birthday Fiqri ! HAHAHA.
makan hati je semua kan ! AHAHAHAHA.

I Love 5ST3 2008.
aku pun sayang warga 5ST3 2008 !!

lagi satu posing dengan kek ! HAHAHAHA. jangan marah haa :P

aku comel lagi kan ! HAHAHA. panas je korang baca statement aku nie.
HAHAHA. kami posing lagi laa !! HAHAHA. kat belakang tuh mesti ada orang yang menyelit.
sebok jah ! erhghh !!

aku lah yang rasmi potong kek tuh. semua tanak layan aku nak potong kek tuh.
semua sebok nak masak dengan makan. aku potong jelaa.
ala-ala aku nye befday laa kan. HAHAHA
comel je aku ! HAHAHA

hai Nad, nak buat apa hotdog tuh kat Fariza? HAHAA
aneh aneh la Nad nie. macam macam perangai lah korang nie !
HAHAHHAA.

.nie kita nye tukang letak ayam. die lah yang tolong letak letak ayam tuh
sebab tuh ayam tuh lambat masak. sebab yang letak tuh semuanya tembam2. HAHAH
jangan marah haa. HAHAHA.

aku dengan waney pula belakon. HAHAHA
tapi best gila kan !! waney macam geligeli je.
haihhh, orang bandar lah katakan. gedikk !!

taraaa !! BBQ time !! masa nie baru nak start masak ayam.
best masa nie !! berebut nak try masak !! sumpah jakun ! HAHA
semua belakon nak masak. padahal aku yang masak tuh. HAHAHA
lagi tak layan aku nye statement ! HAHAH

nie anak anak yang kaya ehh. orang semua duduk bawah.
dorang sedap2 macam tuan rumah duduk atas meja.
sebab tuh makanan cepat habis. HAHAHA. *melawak je haa.

yaAllah Fariza, makan tuh agak agak laa ! beruk beno muka nya !
sampai Aklep tengok cam meluat je.
HAHAHAHA. tengok waney, 'sopan' je !!
mampustaklayan. HAHAHAHA

nie acara suap menyuap bersama aku laa. HAHAA.
waney gedik nak aku suap die. aku layankan jelaa. HAHAHA
bermanja manja sikit masa nie, HAHAHA.

nie acara bermula. makan makan time ! HAHA.
Nad semangat tuh ! yelaa. bibik kita kan !! HAHAHA
mee tuh mak Peah yang masak. sedap tau !!

nie acara membuat air. kitorang buat air buah kundur.
sedao aw aku buat nie ! aku yang kacau air nie !! sedap kan?! HHAHA
Nad belakon je lebih !! waney pun sama !! erghh !

nie pulak acara menghidupkan bara api.
susah juga lah nak hidupkan. mana tak susah. ada ke hidupkan pakai surat khabar.
memang lah tak hidup hidup. haihh.
lastly Uzair gi belu starter nak hidupkan bara nie. selesai masalah.

nie acara memotong buah tembikai bersama Nad dan Faiqah.
pastuh tembikai tuh makin kurang sebab dorang potong sambil makan.
tengok lah Faiqah tuh. die tengah makan tuh. haihh.
HAHAHAHAHAHA.

nie acara letak barang makanan. banyak nya makanan !!!

kami posing dulu sementara tunggu mereka semua datang :)

nie sebelum majlis bermula.
tunggu tuan rumah lama gila !
semua sentap dengan die. tapi takan nak marah kan.
dah die yang kasi pinjam rumah die. kene laa diam kan je. HAHA

Pak Guard yang comel !!

Tajuk citer aku tak boleh blaa kan ! HAHAHA. muka kelantan sangat pak guard tuh. haa?! polis bantuan lah? lantak aku laa. aku nak panggil pak guard juga !! tak layak langsung dipanggil polis bantuan. tak membantu langsung !! macam haramm !!

nak citer laa kan, malam nie aku tak sembahyang terawih tau. sebab izul tade. tade member laa kan. seronok laa kan kalau gi buat baik sorang sorang. kene laa ajak member sekali baru masyokk !! HAHAHA. then aku tatahu nak buat apa malam nie, aku gi Sidec jalan kaki sorang sorang. ajak Ama, die malas nak jalan kaki. aku gigih laa gi sorang sorang. dengan muka sombong lagi belagaknya aku jalan kaki. HAHAHA. aku just nak beli makanan nak sahur nanti je. sekejap je. tapi perjalanan jauh nak haram !! haihh. masa balik tuh, masuk je pintu masuk Uitm Perak yang 'Cantik' tuh, aku buat bodoh jelaa kan jalan. pastuh ada laa pak guard yang 'comel' nie duk usha usha aku. aku senyum jelaa kan. saja nak buat baik. bulan puasa lagi kan. tengah2 aku senyum tuh, die panggil aku nak buat spotcheck. cam cibai !! aku tade buat salah pape pun. die tanya aku dari mana. aku cakap lah dari Rahmat. die kata ada beli rokok tak? aku nak cakap dengan korang laa kan, kalau korang beli rokok, korang nak cakap ke dengan pak guard yang korang ada beli rokok tadi? apa ke BODOH lah pak guard tuh !! tanya tak hape hape je. die saja je nak cari pasal dengan aku. die check kocek aku. takan lah aku beli rokok aku nak letak kat kocek pastuh jalan depan kau. bengap betul lah !! dok raba raba aku nya kocek. aku cakap tade. aku tak beli rokok !! ada paham !! pastuh die nak saman aku sebab tak pakai kad matrik. masa pergi tadi kau tanak plak tahan aku saman aku sebab tak pakai kad matrik. nie tiba tiba nak aku saman aku apahal pula !! kau dah tade keje saja nak suruh aku benci kau kan !! pastuh aku ada pegang beg plastik barang barang aku laa kan. die tak check langsung beg aku tuh !! mana laa aku tak kata die tuh BODOH !! kan bangang namanya tuh !! yang lain die check yang beg plastik aku die tanak check !! saja nak raba aku laa tuh !! haihh, panas je aku ann !!! macam tade keje ! keje kau jadi jaga pintu masuk tuh dah laa !! nak kecoh2 pasal aku plak !! haihh. geramm je aku dengan pak guard yang comel tuhh !! erghhh !! sakit pula hati aku nie !! dah lah tak balas senyuma ku. bukan kene bayar pun kalau senyum dengan orang !! mana lah kau tuh tak keje sebagai pak guard. layak laah kan !! haihh. sabar jelaa . pakal je aku puasa tau. kalau tak, dah kene maki dah pak guard tuh . cehh, macam berani je aku !! HAHAHAH. oppsss. :D

Sorry ye :(

aku nak cakap yang aku sorry kat kawan-kawan aku sebab aku tak letak lagi cerita pasal BBQ kita tuh kat blog aku nie. aku internet tade laa. lembab. aku nak letak gambar2 kita tuh. sorry ehh korang. nanti aku upload semua gambar kita tuh. aku nak kasi jealous sikit kat sidia. HAHAHA. video nak letak juga ke? ishhh, kesian lah kat sidia. nanti bunuh diri kang. HAHAHA. korang tunggu ehh. sorry sangat sangat

yang nie aku nak minta maaf kat member baik aku. aku dah banyak sangat buat die touching dengan aku. banyak sangat !! semalam aku buat die terluka dengan aku. die sangat terluka dengan aku weyh ! aduhaii, aku tatahu nak buat camner sekarang nie. aku dah minta maaf dah, die kata die memang selalu maafkan aku kalau aku buat salah. tapi nak ubatkan luka tuh, agak lama sikit. camner nie doe? aku bersalah sangat !! die dah baik dengan aku sangat sangat. tapi aku layan die teruk gile !! sampai dah luka hati die ! gila lah aku nie ! tak pandai jaga hati kawan. kan dah kene ! kalau die tanak kawan dengan kau, padan muka kau !! buat lagi die camtuh. just aku ngn aklep je tahu citer nya kan. kesian aku kat die. selalu kene dengan aku. kawan, aku minta maaf sebab banyak kali lukakan hati kau. semalam je dah 2 kali aku lukakan hati kau dalam satu malam. aku minta maaf sangat sangat. nanti aku belanja kau aiskrim ehh? kau maafkan aku tau. :'(

03 August 2011

A for Adam

Sabtu - 30072011

Sebelum aku nak cerita pape pasal Adam, pertama sekali aku nak ucapkan JUTAAN TERIMA KASIH kat Adam sebab sudi nak berkawan dengan aku. banyak bende dah die buat untuk aku. aku nak cakap kat korang yang die sangat baik ! aku rasa korang pun tade kawan baik macam die. serius sangat, die memang baik dengan kawan kawan die. die sangat caring dengan kawan kawan die. lagi lagi dengan kawan baik die. actually die dah anggap aku sebagai kawan baik die. best friend die. aku tatahu kenapa die nak jadikan aku sebagai kawan baik die. padahal aku layan die sangat teruk. selalu buat die touching dengan aku. buat die marah. sampai nak die nak tumbuk aku. jahat ann aku dengan die. ehh, aku tanak cakap aku jahat, nanti die marah. die pantang cakap diri sendiri jahat. sorry Adam. HAHAHAHA. die orang kelantan. seumur hidup aku, aku tade kawan dengan orang kelantan. die lah orang pertama kelantan yang aku kenal. korang paham paham kan kenapa dengan kelantan. tapi aku dah salah tafsir dengan orang kelantan. rupanya orang kelantan baik orang nya. aku suka kawan dengan die. die pernah demam disebabkan aku. sebab temankan aku lepak kat bawah kolej sampai pukul 4 pagi. esoknya die batuk batuk dan demam. tapi baru beberapa hari lepas die cakap dengan aku yang die demam masa tuh. aku tak sangka die sanggup buat camtuh demi aku. tade lagi member aku yang sanggup buat aku camtuh setakat nie. die je yang dah buat. aku sangat terharu. bukan aku minta, tapi aku rasa korang paham maksud aku kan. padahal aku layan die sangat teruk. aku minta maaf arr Dam. lepas nie aku takan buat camtuh lagi. kesian die. dan lepas nie aku nak jangan selindung dengan aku lagi. aku harap sangat Dam.

banyak perkara yang die buat untuk aku. masa aku upset pun die yang tolong gembirakan aku. sampai aku tak layan die pun die marah aku. HAHHAA. aku dengan die sangat berbeza. banyak bende yang buat aku terharu dengan die. die kene marah dengan awek die pun sebab aku. die kene marah dengan roomate die pun sebab aku. semua sebab aku. aku tanak buat sampai roomate die tak suka kat aku. aku serba salah sangat dengan roomate die. selalu kacau Adam. bukan aku tanak lepak dengan kau, aku rasa kau paham kan. sebab apa aku buat camtuh. tapi Adam yang nak lepak dengan aku. sebab kita satu kepala ! best !! HAHAHA. ada cerita yang aku rasa tak perlu aku nak share kat sini. demi nak jaga hati die. kalau aku nak cerita die semuanya, memang tak habis laa kan. aku nak letak gambar masa kite celebrate our friendship last saturday. tengok dulu yee :)



Hanya Allah je tahu apa yang aku wish untuk
friendship aku dengan die.




okay, nie sebahagian daripada gambar yang kitorang ambek. tapi Adam tak kasi letak gambar gambar tuh. aku kene jaga hati die. sebab die jaga hati aku. aku syukur sebab Allah kasi die sebagai kawan aku. kawan yang jauh lebih baik daripada yang sebelum nie. kat dalam uitm laa. Allah kasi yang lebih baik. yang boleh hargai aku. yang tahu erti sahabat. dan Adam bukan kampung. HAHAHAA. oppsss. aku tak kesah kalau korang cakap kitorang nie macam apa, tapi yang pasti cuma aku, die dan Allah je tahu. lagi lagi stalker aku tuh. aku tahu ada orang yang busybody pasal aku lagi. mesti ada yang bawa mulut pasal aku dengan Adam. lantak lah. yang penting aku dengan Adam BAHAGIA okay ! HAHAHA. baru sekarang nie aku rasa die adalah sahabat baik aku. bukan setakat kawan, tapi sahabat baik aku. aku sangat terharu apa yang die buat kat aku nie. kitorang beli kek untuk sambut hari perkenalan aku dengan die. dah masuk 2 bulan aku kenal die. baru lagi kan. tapi aku harap sangat aku dengan die macam aku baik dengan kawan kawan aku kat JB tuh. rapat dan mesra macam dorang. aku harap sangat. aku tanak aku dengan Adam kawan sampai sini je. aku nak sampai bila bila. cuma Allah je tahu niat aku dengan niat Adam. terima kasih Adam. nanti aku akan buat plan yang satu lagi tuh. eh eh eh? HAHAHA. aku tanak korang salah sangka aku dengan die okay, itu je aku minta. aku dengan dia BEST FRIEND FOREVER !! tapi aku takesah kalau ada mulut yang salah anggap aku dengan die nie. aku paham. tapi biarlah aku dengan die tahu apa yang kami buat. cuma 1 je aku nak dari kau Dam, aku harap sangat kau terima aku seadanya dan jangan buat macam aku pernah kena dulu tuh. kau tahu kan camner aku macam dulu tuh. aku tahu kau paham kan maksud aku. itu je aku mohon. jangan benci aku, itu saja. pastuh sem depan die last kat Uitm. die dah part6. lepas nie dah tak jumpa dah. melainkan aku kat uitm shah alam. itu pun kalau jumpa kan Dam. mesti aku rindu kau nya. rindu aku lepak dengan kau sampai kau demam. HAHHAHAA. Dam, jangan lupa aku aw. ingat cakap aku, JANGAN LUPA AKU. tau?! aku tunggu kau tegur aku baru aku tegur kau. asyik aku je tegur kau. kau tak tegur, aku touching dengan kau. :P (tak lupa juga kat izul, thanks very much :))

*aku cerita pasal die bukan ada niat apa apa. aku hanya nak kawan kawan aku tahu aku berkawan dengan siapa sekarang nie. aku kawan dengan seorang kawan yang sangat baik. aku cuma nak share apa yang aku rasa dengan korang. korang pun patut kawan dengan die. okay :)